ОСТЕН АКТИВ ПРИ ОСТЕОПОРОЗАОстеопороза: прични, симптоми, превенция и лечение, съвети

 

КАКВО Е ОСТЕОПОРОЗА?

Остеопорозата (от латински "пореста кост") е едно от най-често срещаните костни заболявания, което води до прогресивно намаляване на костната плътност и повишаване на рисковете от счупвания на костите.


Остен актив при остеопороза
*1 – илюстрация на напречен разрез на здрава кост

*2 – илюстрация на напречен разрез на кост при заболяване от Остеопороза

Най-често страдащите от остеопороза са жени на възраст 45-55 години (след настъпване на менопаузата). Заболяването води след себе си редица рискове като най-характерно е намалявнето на здравината на костите. Това от своя страна повишава изключително много рисковете от счупване на костите дори при слаби ежедневни натоварвания.

В медицинските среди прогресивното увеличение на заболелите от остеопороза се определя като сравнимо с пандемия. Това е и една от сериозните причини да се замислим над своето здраве и грижата за него!

Всяка трета жена и всеки пети мъж на възраст над 50 години имат остеопороза. Според информаця от 2006 г., достъпна на сайта на Световната Здравна Организация (СЗО), остеопорозата е причинител на 1 700 фрактури на ден или 650 000 фрактури годишно само за територията на Европейския съюз.  Фрактурите засягат основно китките, гръбнака и бедрените стави на болните. Също така, тя е смятана за четвъртата сред незаразните болести, които често причиняват не само инвалидност, но и смърт.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОСТЕОПОРОЗА?

Заболяването се развива, когато се наруши балансът между разграждане на костта и нейното възстановяване с нова костна тъкан.

Минералите като калций и фосфор дават твърдост на костите, а плътността на костната тъкан зависи от тяхното съотношение. Първите 25-30 години от човешкото развитие тя се увеличава, след това бавно започва да намалява. При младите хора е налице процес, при който образуването на костна тъкан надделява над загубата на такава. Това води до поддържане на висока костна плътност, достигайки определен критичен праг, наречен пикова костна маса.

Този процес на развитие и повишаване на костната плътност е от голямо значение както по време, така и след края на израстването и развитието на организма. Колкото по-голямо количество костна маса е натрупано по време на растежа, толкова е по-малка вероятността от развитие на остеопороза в напреднала възраст. Именно поради тази причина се приема, че превенцията на болестта и добрите хранителни навици изградени още в ранна детска възраст са от изключителна важност за правилното развитие на организма и предпазването от развитието ѝ.

Сред причинителите, които имат отношение към развитието на остеопороза могат да бъдат:

 • Пол – жените имат по-голямо предразположение към развитие на заболяването
 • Фамилно обременяване;
 • Вредни за здравето навици като висока консумация на алкохол, тютюнопушене, заседнал начин на живот;
 • Недостиг на калции в хранителния режим;
 • Хронични чревни заболявания;
 • Липса на витамин D;
 • Определени лекарствени продукти и други.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ОСТЕОПОРОЗАТА?

Остеопорозата често бива наричана „мълчалив убиец", което е свързано с дългия ход на заболяването, по време на който признаците са или незабележими, или често биват пренебрегнати.

Обикновено заболяването се открива след леки падания, при които се развиват сериозни фрактури. То се наблюдава и при двата пола, но сравнително по-често страдат жените след преминаване през менопауза.

Процесите по изграждане на костна тъкан и загубата ѝ могат да протекат по различен начин при различните хора в зависимост от множество фактори като начин на живот, травми, заболявания, хранене и т.н. Въпреки тази относителност, могат да се посочат и някои от най-честите симптоми за развитие на остеопороза като:

 • Постоянно усещане за повишена умора;
 • Болки в гръбнака, глезените и тазобедрените стави;
 • Болести на стомашно-чревния тракт, захарен диабет, алергии и други заболявания, свързани с метаболитни нарушения;
 • Ранно посивяване на косата;
 • Много сериозен сигнал за лекаря е намаляването на височината на пациента с повече от 1-1,5 см;
 • Нощни крампи в краката;
 • Разслояване и чупливост на ноктите;
 • Развитието на пародонтална болест и увеличаването на плаката по зъбите.

ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТЕОПОРОЗА

Както бе описано и по-горе – факторите, които оказват влияние над развитието на остеопороза са редица и нищо не може да гарантира пълното предпазване от болестта!

Въпреки това, едно добро решение преди появата на заболяването могат да бъдат: спазване на здравословен хранителен режим с достатъчно съдържание на калции и витамин D, активна визическа дейност и свеждане до минимално количество консумацията на вредни храни и напитки.

Остеопорозата е широко разпространено заболяване и засяга всяка трета жена на възраст над 50 години. С напредването на възразстта този процент нараства и ако по-рано остеопорозата се е считала за нелечима, сега е възможно да върнете часовника обратно. Това е дълъг процес, който изисква усилия, дисциплина и постоянство през целия живот!

И ние сме тук, за да ви помогнем за облекчаване и подобряване на вашето състояние! Лекарите препоръчват използването на хранителната добавка Остен Актив за подобряване структурата и плътността на костите.

Остен Актив е натурална хранителна добавка със специално подбрани съставки, които насочват своето действие срещу намаляване плътността на костното вещество. Продуктът се препо­ръчва в случаи на недостиг на калций и оказва благоприятен ефект при жените по време на менопаузата, което е и един от най-рисковите периоди за развитие или обостряне на симпромите на остеопороза при жените.

Включените в състава витамини К2, D3 и C са компоненти, необходими за поддържане на фи­зиологичната структура на костите.

Благодарение на тези си качества Остен Актив е изключително подходящ за балансиране функциите на скелетната система.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА СЛЕДИТЕ СВОЕТО ЗДРАВЕ?

Остеопорозата е заболяване, чието лечение отнема цял живот, а предпоставките за нейното развитие и появата ѝ са бавни и на пръв поглед незабележими. По-голяма част от хората не обръщат внимание на всички малки признаци и сигнали, които ни дава нашето тяло като приписват състоянието си на хронична умора на липса на витамини. Но години по-късно се проявяват класическите симптоми на остеопороза – силни болки в костите, деформиран гръбначен стълб, гърбица, затруднение при изправяне.

Обърнете внимание на своето здраве и инвестирайте в негово бъдеще! Ние, в Синтал Груп Интернешънъл посветихме своите знания, умения и енергия в създаването на натурални продукти, които да помогнат на хора с различни заболявания и симптоми. Можем да помогнем и на Вас!

Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате повече въпроси свързани както с Остен Актив, така и цялата ни продуктова гама и случаите, в които можете да разчитате на помощ от нашите продукти!

Подробна информация за Остен Актив и защо той може да бъде добър помощник в борбата с остеопорозата можете да откритие на този линк  или да се свържете с нас на посочените контакти.